Er zijn 3 botten die de enkel vormen: het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. Een enkelfractuur is de medische term bij een breuk of meerdere breuken bij de enkel. Bij een Weber A fractuur zit de breuk aan de buitenzijde van de enkel en bij een Weber B fractuur zit de breuk hoger en loopt door tot in het enkelgewricht. Bij een avulsiefractuur van de enkel spreken we van een botschilletje bij één van de botten. In ernstige gevallen is er sprake van 3 breuken, waarbij er gelijk geopereerd moet worden. Dit noemen we een trimalleolaire enkelfractuur.
Bij een gebroken enkel kan je meestal niet meer lopen of staan. Bij een verstuikte enkel is dit vaak wel mogelijk. Onder de symptomen van een gebroken enkel valt vaak een bloeduitstorting of een blauwe enkel. De enkel is gezwollen en doet pijn bij beweging of als erop gedrukt wordt. Ook is het mogelijk om kloppende pijn in de enkel of tintelingen in de voet te voelen.
De enkel kan breken bij te veel kracht of een plotselinge ongelukkige beweging. Dit wordt meestal veroorzaakt door een val of een ongeluk. Het kan ook gaan om een scheurtje in de bot, maar in sommige gevallen is verbrijzelingen ook mogelijk. De botten van ouderen zijn minder soepel, waardoor botbreuken sneller voorkomen.
Bij bepaalde enkelbreuken die wat eenvoudiger zijn, kunnen worden behandeld met gips. Als de botfragmenten verplaatst zijn is een operatie in de meeste gevallen nodig. Een enkelfractuurbehandeling is in ernstige gevallen pas mogelijk zodra de zwelling minder is. Het is hoe dan ook verstandig om de fysiotherapeut te raadplegen voor de beste behandeling van een enkelfractuur.
Voor het herstel van een gebroken enkel is het verstandig om naar de fysio te gaan voor herstel. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar om je te begeleiden bij de behandeling en het herstel van een gebroken enkel. Bel ons of maak een afspraak via onze website.
Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.
Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.
Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”
Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.
Indien je een afspraak maakt voor een nieuwe klacht dan plannen wij automatisch een dubbele afspraak. Er wordt zowel een intake als een behandeling gepland. Op deze manier kan de therapeut naast de intake ook direct starten met de behandeling. Indien je alleen een afspraak wilt voor een intake, vragen wij je om telefonisch een afspraak te maken of te kiezen voor de optie “Neem contact met mij op” .
Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken.
Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.
Lees de succesverhalen van