WIJ HELPEN JE HIER GRAAG VANAF

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn (of spannings-type hoofdpijn) wordt omschreven met typische kenmerken zoals;

  • Doffe, drukkende pijn (geen kloppende pijn).
  • Pijn aan beide zijden van het hoofd (bilateraal).
  • Lichtgevoeligheid kan mild aanwezig zijn, maar zonder misselijkheid of braken.
  • Gevoel van druk of strakheid rondom het hoofd.
  • Pijn die zich geleidelijk opbouwt en niet plotseling of in korte tijd begint.

In tegenstelling tot migraine blijft de pijn bij spanningshoofdpijn vaak stabieler en wordt niet erger door fysieke activiteit.

Er zijn twee ‘officiële’ vormen:

Chronische spanningshoofdpijn: treedt 15 dagen of vaker per maand op, gedurende minstens drie maanden.

Episodische spanningshoofdpijn: komt af en toe voor, minder dan 15 dagen per maand.

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?

De exacte oorzaak van spanningshoofdpijn is niet volledig duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die een rol spelen:

Veranderde pijnperceptie: Bij chronische spanningshoofdpijn lijkt het centrale zenuwstelsel gevoeliger te worden voor pijnprikkels, waardoor zelfs milde prikkeling al pijn kan veroorzaken.

Spierverkramping: Spanning en verkramping van de spieren in de nek, schouders en schedel kunnen de hoofdpijn opwekken. Langdurige inspanning, een slechte houding of stress kan deze spierspanning veroorzaken.

Stress en psychische belasting: Emotionele stress, angst, depressie en vermoeidheid worden vaak in verband gebracht met spanningshoofdpijn. Ook hier speelt stress dus een grote rol.

Gebrek aan slaap: Slechte slaapkwaliteit en slaapproblemen vergroten het risico op hoofdpijnklachten aanzienlijk. Denk aan ouders van kleine kinderen, of piekeraars.

Overmatig gebruik van pijnstillers: Gek genoeg kan langdurig gebruik van pijnstillers juist hoofdpijn verergeren (medicatie-afhankelijke hoofdpijn).

Hoe vaak komt spanningshoofdpijn voor?

Spanningshoofdpijn is veruit de meest voorkomende vorm van hoofdpijn;

Chronische spanningshoofdpijn komt minder vaak voor dan de episodische vorm, maar komt naar schatting bij ongeveer 2% tot 3% van de wereldbevolking voor.

Ongeveer 30% tot 80% van de volwassenen ervaart op enig moment in hun leven spanningshoofdpijn.

Vrouwen zijn iets vaker getroffen dan mannen.

De eerste symptomen beginnen vaak in de tienerjaren of vroege volwassenheid.

Diagnose

De fysiotherapeut kan je helpen bij het trainen van de spieren rondom het ellebooggewricht. Bij elleboog instabiliteit is het belangrijk dat omvangende spieren de bewegingen op kunnen vangen. Bij de fysio kan je een behandelplan maken en weet je welke oefeningen het best gebruikt kunnen worden. Ook is het mogelijk om een brace te dragen om de elleboog te ondersteunen.

Behandeling van spanningshoofdpijn

De behandeling richt zich op zowel het verlichten van acute pijn als het voorkomen van toekomstige aanvallen.

1. Medicamenteuze behandeling

  • Pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen of naproxen worden vaak gebruikt om acute pijn te verlichten. Let op: overmatig gebruik kan leiden tot medicatie-afhankelijke hoofdpijn.
  • Bij chronische spanningshoofdpijn kan een arts tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline voorschrijven, niet vanwege een depressie, maar omdat deze medicijnen de pijngevoeligheid van de hersenen verlagen.

2. Niet-medicamenteuze behandeling

  • Stressmanagement: Technieken zoals mindfulness, cognitieve gedragstherapie (CGT) en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om spanningen te verminderen.
  • Aanpassen omgeving: Met het aanpassen van de werkplek (bureaustoel en computerhoogte, maar ook bijvoorbeeld commodehoogte of aanrechthoogte thuis), kan veel schelen in de prikkel die de hoofdpijn veroorzaakt.
  • Fysiotherapie: Naast ontspanningsoefeningen en houdingstraining, wordt er veel aandacht aan spierontspanning en gerichte nek- en schouderoefeningen gegeven. Dit kan bijvoorbeeld met massages of specifieke oefeningen.
    Vaak helpt het ook om de algehele de fitheid te trainen. Dit kan al veel klachten verlichten.
  • Slaaphygiëne verbeteren: Dit is een belangrijk onderdeel van het dagelijks functioneren; een regelmatig slaappatroon ( zorg voor voldoende nachtrust, ga op tijd naar bed, geen schermtijd, geen alcohol etc) aanhouden vermindert het risico op hoofdpijn. De huisarts is hier de meest voor de hand liggende adviseur.
  • Beweging: regelmatige matige lichaamsbeweging helpt zowel fysieke als mentale spanning te reduceren.

3. Alternatieve therapieën
Sommige patiënten hebben baat bij acupunctuur en biofeedback. Ook Yoga kan goed helpen algeheel te ontspannen en/of de spieren en gewrichten te trainen.

WIL JE DIRECT GEHOLPEN WORDEN?

AFSPRAAK MAKEN

Das pech image weg
Heb je fysiotherapie nodig?
Maak een afspraak

SAMEN KOMEN WE VERDER

Wil je meer informatie of een afspraak met de fysio maken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 015-2561010.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.

1

Diagnose

2

Voorwaarde creëren

3

Belastbaarheid trainen

4

Functioneel trainen

Naam(Vereist)
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.

Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”

Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.

Indien je een afspraak maakt voor een nieuwe klacht dan plannen wij automatisch een dubbele afspraak. Er wordt zowel een intake als een behandeling gepland. Op deze manier kan de therapeut naast de intake ook direct starten met de behandeling. Indien je alleen een afspraak wilt voor een intake, vragen wij je om telefonisch een afspraak te maken of te kiezen voor de optie “Neem contact met mij op” .

Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken. 

Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 015-2561010. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.

Lees de succesverhalen van

onze cliënten

Samantha about Fysiotherapie

“Goede begeleiding op maat, er wordt goed geluisterd en de trainingen zijn aangepast op de behoeftes en doelen. Ik ervaar minder pijn en meer mobiliteit, plus een stuk zelfstandigheid ervoor terug. Erg blij mee.”

Ludo about Fysiotherapie

“Snel een 1e afspraak, snel een behandelplan en snel van start in een toffe gezellige professionele omgeving.”

Odette about Fysiotherapie

“Na bijna 7 jaar en 5 fysiotherapeuten verder eindelijk bij een fysiotherapeut terechtgekomen (Thijs) die logisch nadacht over mijn probleem en op welke manier dit aangepakt kon worden. Ik ben eeuwig dankbaar! Had bijna de moed opgegeven dat ik ooit weer zou kunnen lopen.”

Po Yau about Fysiotherapie

“Daniel is een vriendelijke en ervaren fysiotherapeut. Hij heeft mij naast de behandleing ook oefeningen voor thuis meegegeven. Het is simpel, maar super handig. Ik twijfel er niet aan om hem bij mijn familie en vrienden aan te bevelen.”

Annelies about Fysiotherapie

“Fijne ervaring gehad met fysiotherapeut Jan. Je kan er snel terecht en door de mogelijkheid om ook te sporten krijg je direct goede tips mee om de meegegeven oefeningen direct toe te passen.”