Het patellofemoraal pijnsyndroom is een mondvol, maar ‘patella’ betekent knieschijf en ‘femoraal’ komt van ‘femur’, wat bovenbeen betekent. Het pijnsyndroom is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met de knieschijf. Dit kunnen klachten op, onder of rondom de knieschijf zijn. Er is bij patellofemoraal pijnsyndroom sprake van irritatie van het kraakbeen. Dit kan voorkomen bij de knieschijf of de pezen die aanhechten bij de knieschijf.
Bij het patellofemoraal pijnsyndroom zijn voorkomende klachten pijn, stijfheid en gekraak of een krakend gluid. Deze klachten komen vaak voor bij jongvolwassenen en komen vooral in en rondom de knieschijf voor. De knie kan pijnlijk en gezwollen voelen onder en rond de knie. Je kan de pijn ook voelen als je drukt op de knieschijfpees. Vlak onder of naast de knieschijf drukken kan erg pijnlijk zijn. Daarnaast kkan je last ervaren bij op de knieën zitten, traplopen, hard fietsen of diep hurken.
Oorzaken van het parellofemoraal pijnsyndroom kunnen varieren van een onjuiste houding tijdens sportactiviteiten tot een disbalans van de knie. De spieren die aan de knieschijf zitten moeten voor aansturing zorgen tijdens het bewegen. Het kraakbeen hieronder kan geirriteerd raken door spierlengte of zwakte. Ook kunnen overgewicht, voetproblemen, intensiteit van sportactiviteiten, een matife conditie of instabiliteit in de romp bijdragen aan de klachten.
Om Patellofemoraal pijnsyndroom te behandelen is het goed om kniebandage of patellabrace te dragen. Hierbij wordt de druk verdeeld en kan de knieschijf worden ondersteund. Daarnaast is het goed om de knie te tapen bij momenten van belasting. Ook kan een orthopedisch adviseur je voorlichting geven over ander schoeisel of steunzolen bij een afwijkende of verkeerde stand van de voeten.
Het is verstandig om in fysiotherapie te gaan bij aanhoudende klachten van het patellofemoraal pijnsyndroom. De fysiotherapeut kan helpen bij het uitvoeren en opbouwen van oefeningen die de stabiliteit van de knie kunnen versterken en de pijn verminderen. Meer vragen? Maak een afspraak op onze website en dan kijken we er samen naar.
Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.
Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.
Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”
Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.
Indien je een afspraak maakt voor een nieuwe klacht dan plannen wij automatisch een dubbele afspraak. Er wordt zowel een intake als een behandeling gepland. Op deze manier kan de therapeut naast de intake ook direct starten met de behandeling. Indien je alleen een afspraak wilt voor een intake, vragen wij je om telefonisch een afspraak te maken of te kiezen voor de optie “Neem contact met mij op” .
Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken.
Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.
Lees de succesverhalen van