Klapt je voet ineens dubbel tijdens een fanatieke beweging? Dan heeft je misschien een verzwikte enkel. Wat is een verzwikte enkel? Bij een verzwikte enkel kan je voet ineens naar binnen of naar buiten toe omklappen. Dit zorgt ervoor dat de enkel dik wordt en pijn doet. Het kan ook zijn dat je een verzwikte enkel zonder zwelling heeft. Om de enkel zitten enkelbanden en bij verzwikking rekken de banden uit. Vaak kan je op een verzwikte enkel nog staan en lopen, maar in de meeste gevallen gaat dit gepaard met pijn.
Er zijn meerdere symptomen bij een verzwikte enkel, waarvan een scherpe pijn in de enkel de meest herkenbare is. Deze scherpe pijn neemt na een tijdje af, waarna je weer voorzichtig kan lopen. Staan op de voet kan ook pijnlijk zijn, maar neemt na een paar dagen af. Bij een verzwikking krijg je vaak last van een gezwollen enkel en blauwe plekken op de enkel door kapotte bloedvaten. De kleur kan veranderen van paars/blauw naar geel/groen. Ook voelt je enkel niet stevig en kan het voelen alsof je door de enkel heen kan zakken. Kan je echt niet meer lopen en heeft je veel pijn die niet minder wordt? Neem dan contact op met de huisarts, omdat de enkel dan misschien gebroken is.
De oorzaak van een verzwikte enkel zit hem vaak in een verkeerde stap. Hierbij komt de voet niet plat op de grond, maar met de zijkant. Dit kan gebeuren bij oneven oppervlakten zoals een kuil, trapje of stoeprand. Ook is de kans op een verzwikte enkel groter als je problemen hebt met evenwicht, bij wandelen of sporten op een grond die niet vlak is, bij sporten waar tegen elkaar aan wordt gebotst of als je al eerder last hebt gehad van een verzwikte enkel.
Wat te doen bij een verzwikte enkel? Het is raadzaam om de enkel genoeg rust te geven. Het is daarnaast verstandig de eerste dagen alleen op de voet te lopen of staan bij weinig pijn. Je kan de verzwikte enkel koelen en tapen. Bij rust leg je het been met de verwikte enkel hoog met een kussen. Bij een verwaarloosde verzwikte enkel is er niet genoeg rust genomen en kan je het beste contact opnemen met de fysiotherapeut.
Er zijn meerdere oefeningen voor een verzwikte enkel. Het belangrijkste is om de enkel te stabiliseren en te verstevigen met bijvoorbeeld tape. Tijdens de oefeningen is het belangrijk de enkel niet te ver op te rekken en hiermee over de pijngrens heen te gaan.
Als de verzwikte enkel dik blijft en pijn blijft doen kkan je contact met ons opnemen of een afspraak maken via onze website. Bij Active Health Center staan onze fysiotherapeuten klaar om mee te helpen met het herstel van de verzwikte enkel.
Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.
Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.
Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”
Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.
Indien je een afspraak maakt voor een nieuwe klacht dan plannen wij automatisch een dubbele afspraak. Er wordt zowel een intake als een behandeling gepland. Op deze manier kan de therapeut naast de intake ook direct starten met de behandeling. Indien je alleen een afspraak wilt voor een intake, vragen wij je om telefonisch een afspraak te maken of te kiezen voor de optie “Neem contact met mij op” .
Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken.
Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.
Lees de succesverhalen van