WIJ HELPEN JE HIER GRAAG VANAF

Wat betekent letsel aan de meniscus?

Meniscusletsel is de verzamelnaam voor een aantal verschillende complicaties aan de meniscus, een weefsel van kraakbeen in de knie. De menisci zitten tussen het bovenbeen en het onderbeen en dienen als schokdempers, stabilisatoren en verdelers van de belasting in de knie. Bij meniscusletsel is er sprake van meniscus schade. Als de meniscus is beschadigd kunnen er klachten en pijn ontstaan. De meniscus kan zelfs afscheuren. Dit kan gebeuren als de knie met kracht draait tijdens het sporten of door slijtage.

Wat zijn de symptomen van meniscusletsel?

Mensen met meniscusletsel hebben meestal pijn, stijfheid en beperkingen in de beweging. Daarnaast kan er ook sprake zijn van zwelling, gevoel van blokkering of instabiliteit. In sommige gevallen kan er een stukje van de gescheurde meniscus vast komen te zitten in het gewricht. Dit kan de symptomen verergeren en voor veel pijn zorgen.

De meest voorkomende oorzaken

Meniscusletsel kan optreden door een knieblessure of een verkeerde beweging. Er zijn verschillende situaties waarin meniscus klachten voor kunnen komen, zoals plotselinge draaibewegingen van de knie, verdraaiingen, directe stoten of trauma aan de knie. Bij sportactiviteiten waar veel draaibewegingen plaatsvinden is er een hoger risico op meniscusletsel. De menisci wordt met de leeftijd minder veerkrachtig en komt daarom vaker voor bij oudere mensen. De menisci is dan vatbaarder voor schade of scheuren.

Wat is de beste behandeling bij meniscusletsel?

De behandeling van meniscusletsel of een geïrriteerde meniscus bestaat meestal uit oefentherapie, krachttraining en bewegingseducatie. Bij ernstige schade is er een MRI-scan nodig om te kijken in welke mate er sprake is van een scheuring. Het soort behandeling hangt echter af van de ernst van de blessure, de locatie van de scheur en individuele omstandigheden. Oefentherapie helpt bij het verbeteren van de mobiliteit en kracht in de knie. Krachttraining verbetert de functie van de knie en bewegingseducatie helpt om complicaties te voorkomen. In bepaalde gevallen helpt rust, ijs, compressie en fysiotherapie om de spieren te versterken. In gevallen met meer ernst, zoals bij een gescheurde meniscus, kan een meniscusoperatie of meniscectomie (verwijderen van een deel van de meniscus) nodig zijn. Hiermee wordt de functionaliteit van de knie versteld.

Waar kan ik terecht voor meniscusletsel in de knie?

Fysiotherapie helpt om de pijn te verlichten, de functie van de knie te verbeteren en het risico op complicaties te verkleinen. Bij Active Health Center staan er gespecialiseerde fysiotherapeuten klaar om samen te kijken naar het beste behandelplan. Maak een afspraak via de website of neem contact met ons op bij vragen.

WIL JE DIRECT GEHOLPEN WORDEN?

AFSPRAAK MAKEN

Das pech image weg
Heb je fysiotherapie nodig?
Maak een afspraak

Wil je meer informatie of een afspraak met de fysio maken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.

Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”

Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.

Indien je een afspraak maakt voor een nieuwe klacht dan plannen wij automatisch een dubbele afspraak. Er wordt zowel een intake als een behandeling gepland. Op deze manier kan de therapeut naast de intake ook direct starten met de behandeling. Indien je alleen een afspraak wilt voor een intake, vragen wij je om telefonisch een afspraak te maken of te kiezen voor de optie “Neem contact met mij op” .

Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken. 

Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.

Lees de succesverhalen van

onze cliënten

Samantha about Fysiotherapie

“Goede begeleiding op maat, er wordt goed geluisterd en de trainingen zijn aangepast op de behoeftes en doelen. Ik ervaar minder pijn en meer mobiliteit, plus een stuk zelfstandigheid ervoor terug. Erg blij mee.”

Ludo about Fysiotherapie

“Snel een 1e afspraak, snel een behandelplan en snel van start in een toffe gezellige professionele omgeving.”

Odette about Fysiotherapie

“Na bijna 7 jaar en 5 fysiotherapeuten verder eindelijk bij een fysiotherapeut terechtgekomen (Thijs) die logisch nadacht over mijn probleem en op welke manier dit aangepakt kon worden. Ik ben eeuwig dankbaar! Had bijna de moed opgegeven dat ik ooit weer zou kunnen lopen.”

Po Yau about Fysiotherapie

“Daniel is een vriendelijke en ervaren fysiotherapeut. Hij heeft mij naast de behandleing ook oefeningen voor thuis meegegeven. Het is simpel, maar super handig. Ik twijfel er niet aan om hem bij mijn familie en vrienden aan te bevelen.”

Annelies about Fysiotherapie

“Fijne ervaring gehad met fysiotherapeut Jan. Je kan er snel terecht en door de mogelijkheid om ook te sporten krijg je direct goede tips mee om de meegegeven oefeningen direct toe te passen.”