WIJ HELPEN JE HIER GRAAG VANAF

Wat is meniscusletsel?

Meniscusletsel is de verzamelnaam voor een aantal verschillende complicaties aan de meniscus, een kaakbeenachtig weefsels in de knie. De menisci zitten tussen het bovenbeen en het onderbeen en dienen als schokdempers, stabilisatoren en verdelers van de belasting in de knie. Bij meniscusletsel is er sprake van meniscus schade. Als de meniscus is beschadigd kunnen er klachten en pijn ontstaan. De meniscus kan zelfs afscheuren. Dit kan gebeuren als de knie met kracht draait tijdens het sporten of door slijtage.

Symptomen meniscusletsel

Mensen met meniscusletsel hebben meestal pijn, stijfheid en beperkingen in de beweging. Daarnaast kan er ook sprake zijn van zwelling, gevoel van blokkering of instabiliteit. In sommige gevallen kan er een stukje van de gescheurde meniscus vast komen te zitten in het gewricht. Dit kan de symptomen verergeren en voor veel pijn zorgen.

Oorzaak meniscusletsel

Meniscusletsel kan optreden door een knieblessure of een verkeerde beweging. Er zijn verschillende situaties waarin meniscus klachten voor kunnen komen, zoals plotselinge draaibewegingen van de knie, verdraaiingen, directe stoten of trauma aan de knie. Bij sportactiviteiten waar veel draaibewegingen plaatsvinden is er een hoger risico op meniscusletsel. De menisci wordt met de leeftijd minder veerkrachtig en komt daarom vaker voor bij oudere mensen. De menisci is dan vatbaarder voor schade of scheuren.

Behandeling meniscusletsel

De behandeling van meniscusletsel of een geïrriteerde meniscus bestaat meestal uit oefentherapie, krachttraining en bewegingseducatie. Het soort behandeling hangt echter af van de ernst van de blessure, de locatie van de scheur en individuele omstandigheden. Oefentherapie helpt bij het verbeteren van de mobiliteit en kracht in de knie. Krachttraining verbetert de functie van de knie en bewegingseducatie helpt om complicaties te voorkomen. In bepaalde gevallen helpt rust, ijs, compressie en fysiotherapie om de spieren te versterken. In gevallen met meer ernst, zoals bij een gescheurde meniscus, kan een meniscusoperatie of meniscectomie (verwijderen van een deel van de meniscus) nodig zijn. Hiermee wordt de functionaliteit van de knie versteld.

Waar kan ik terecht voor meniscusletsel in de knie?

Fysiotherapie helpt om de pijn te verlichten, de functie van de knie te verbeteren en het risico op complicaties te verkleinen. Bij Active Health Center staan er gespecialiseerde fysiothapeuten klaar om samen te kijken naar het beste behandelplan. Maak een afspraak via de website of neem contact met ons op bij vragen.

WIL JE DIRECT GEHOLPEN WORDEN?

AFSPRAAK MAKEN

Das pech image weg
Heb je fysiotherapie nodig?
Maak een afspraak

JOUW UITDAGING IS ONS SUCCES

HET 4 STAPPENPLAN

Alles voor een gezonder leven onder één dak bij AHC fysiotherapie Leidschenveen of Ypenburg. Als je klachten hebt dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf.

1

Diagnose

2

Voorwaarde creëren

3

Belastbaarheid trainen

4

Functioneel trainen

Maak een afspraak

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees de succesverhalen van

onze cliënten

Samantha about Fysiotherapie

“Goede begeleiding op maat, er wordt goed geluisterd en de trainingen zijn aangepast op de behoeftes en doelen. Ik ervaar minder pijn en meer mobiliteit, plus een stuk zelfstandigheid ervoor terug. Erg blij mee.”

Ludo about Fysiotherapie

“Snel een 1e afspraak, snel een behandelplan en snel van start in een toffe gezellige professionele omgeving.”

Odette about Fysiotherapie

“Na bijna 7 jaar en 5 fysiotherapeuten verder eindelijk bij een fysiotherapeut terechtgekomen (Thijs) die logisch nadacht over mijn probleem en op welke manier dit aangepakt kon worden. Ik ben eeuwig dankbaar! Had bijna de moed opgegeven dat ik ooit weer zou kunnen lopen.”

Po Yau about Fysiotherapie

“Daniel is een vriendelijke en ervaren fysiotherapeut. Hij heeft mij naast de behandleing ook oefeningen voor thuis meegegeven. Het is simpel, maar super handig. Ik twijfel er niet aan om hem bij mijn familie en vrienden aan te bevelen.”

Annelies about Fysiotherapie

“Fijne ervaring gehad met fysiotherapeut Jan. Je kan er snel terecht en door de mogelijkheid om ook te sporten krijg je direct goede tips mee om de meegegeven oefeningen direct toe te passen.”