Runners Knee, ook wel bekend als rennersknie of lopersknie, is een verzamelnaam voor veelvoorkomende blessures onder hardlopers. Deze blessures ontstaan meestal door overbelasting van de knie, waardoor er ontstekingen en pijn rondom de knie ontstaan. De meest voorkomende blessures zijn het iliotibiale bandsyndroom (ITBS) en het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS). Bij deze overbelastingsblessure ontstaat er irritatie aan de buitenzijde van de knie.
De pijn bij runners knee wordt vaak beschreven als een brandend of stekend gevoel. De symtomen van runners knee kunnen worden verergerd door bewegingen zoals op- en afstaan, het buigen en strekken van de knie of het lopen. De knieklachten zijn met name aanwezig tijdens het hardlopen en/of traptopen. De pijnklachten zijn met name voelbaar aan de buitenzijde van de knie, maar kunnen doortrekken tot de bovenzijde van het onderbeen. De pijnklachten zullen steeds vroeger optreden en langer aanhouden als de oorzaken van jumpers knee niet worden behandeld.
De oorzaak van Runners Knee is meestal overbelasting van de knie, veroorzaakt door een te hoge intensiteit van training of door een onjuiste techniek. Andere oorzaken kunnen zijn een gebrek aan conditie of flexibiliteit, het dragen van verkeerde schoenen, of het lopen op een ongelijk oppervlak. Mensen met O-benen hebben meer kans op het ontwikkelen van de klachten door verkeerd staande voeten.
Ook mensen met beenlengteverschil kunnen last krijgen van runners knee.
Door verkorte spieren aan de buitenkant van het bovenbeen ontstaat er meer wrijving. Bij zwakke bilspieren en bovenbeenspieren is er minder controle aan de buitenzijde van de knie. Hierdoor gaat de knie meer naar binnen staan en neemt de spanning in dit gebied toe. Ook kunnen verkeerde of versleten schoenen een oorzaak zijn van jumpers knee.
Runners Knee kan worden behandeld door fysiotherapie, afhankelijk van de ernst en het stadium van de blessure. Voldoende rust is belangrijk in de acute fase, zodat de pees kan herstellen. Hierbij kan er gekoeld worden met ijs bij een eventuele ontsteking. Als de klachten afnemen kan er gesport worden, maar het is belangrijk om dit binnen de pijngrens te doen. Hardlopen wordt echter afgeraden.
Het komt vaak voor dat oefentherapie en massages/fricties worden gebruikt op het peesgebied. Bij eventuele triggerpoints in de spieren kan triggerpointtherapie en/of dry needling therapie aangeraden worden. Er zal daarnaast met name gekeken worden naar de oorzaak voor het ontstaan van de klacht. Het kan per persoon en per fase verschillen. Het is hoe dan ook belangrijk contact op te nemen met een fysiotherapeut om een behandeltraject te starten.
Met de juiste behandeling kan je snel weer aan je oude levensstijl beginnen. Bij Active Health Center staan gespecialiseerde fysiotherapeuten klaar om je te helpen met het verminderen van de pijn en het verbeteren van de functie van je knie door middel van oefeningen, massage en beweging. Neem vooral contact met ons op of maak een afspraak via de website.
JOUW UITDAGING IS ONS SUCCES
Alles voor een gezonder leven onder één dak bij AHC fysiotherapie Leidschenveen of Ypenburg. Als je klachten hebt dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf.
Diagnose
Voorwaarde creëren
Belastbaarheid trainen
Functioneel trainen
Lees de succesverhalen van