WIJ HELPEN JE HIER GRAAG VANAF

Wat is een stenose?

Bij een stenose aan de rug is er een vernauwing van het wervelkanaal. De vernauwing vindt plaats tussen de lendenwervels 4 en 5, omdat deze het nauwst zijn. Hierdoor worden zenuwen bekneld en dit noemen we ook wel een kanaalstenose. Een stenose in de rug wordt een lumbale stenose genoemd. De stenose kan ook in de nek voorkomen. Een stenose geneest niet vanzelf, maar de klachten kunnen wel vanzelf minder worden.

Wat zijn de symptomen van een stenose?

Bij een lumbale stenose ervaar je pijn of een zwaar gevoel in 1 of beide benen. Je hebt minder kracht in je benen, tintelingen en minder gevoel in de voeten of bovenbenen. De klachten zijn merkbaar tijdens langere perioden van zitten of staan. Binnen 15 minuten na het zitten nemen de klachten meestal af. Ook tijdens het vooroverbuigen, fietsen of liggen heb je geen last van de klachten, omdat de lendenwervels 4 en 5 dan meer ruimte krijgen. Pijn in de rug is bij lumbale stenose een belangrijk kenmerk.

Bij stenose in de nek ervaart je pijn in de nek of schouders. Deze pijn kan erger worden door het draaien of buigen van de nek. Tijdens het buigen kan je prikkels, pijnscheuten of een elektrische stroom voelen. Ook kunnen de armen moe of pijnlijk aanvoelen.

De meest voorkomende oorzaken

De oorzaak van een stenose komt veel voor bij oudere mensen. Van nature hebben oudere mensen een nauw wervelkanaal, waardoor verdere vernauwing makkelijk plaats kan vinden. Overbelasting van de rug kan ook een oorzaak zijn van een lumbale stenose. Ook kunnen osteoporose, een hernia of in zeldzame gevallen een tumor de stenose veroorzaken.

Stenos: hoe wordt het behandeld?

Als fysiotherapeut kunnen we niet de stenose weg halen. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de klachten van de meeste patiënten met behulp van lumbale stenose behandeling kunnen verbeteren en dat opereren in de meeste gevallen niet nodig is. Vaak hebben patiënten een beperkte strekking van de heup. Door deze strekking te verbeteren kunnen mensen vaak beter lopen en hoeven ze minder de rug tijdens het lopen te belasten. Daarnaast zal een belangrijk onderdeel van de therapie zich richten op het trainen van de buik en bilspieren en indien nodig de wijze waarop iemand beweegt aanpakken.

Welke oefeningen kan ik doen?

Bij een stenose is het belangrijk om te blijven bewegen. Bij de fysiotherapeut kan een behandeling bestaan uit flexoefeningen, krachtoefeningen en de aerobe conditie verbeteren. Oefentherapie kan op korte termijn helpen bij lumbale stenose oefeningen. Bij zelfstandige oefeningen is het belangrijk om niet over de pijngrens heen te gaan. Om zeker te zijn van de juiste oefeningen is het altijd verstandig aan de slag te gaan met een fysiotherapeut.

Waar kan ik terecht voor de behandeling van een stenose?

Maak een afspraak via onze website en kijk samen met onze fysiotherapeuten hoe jouw klachten het beste kunnen worden aangepakt.

WIL JE DIRECT GEHOLPEN WORDEN?

AFSPRAAK MAKEN

Das pech image weg
Heb je fysiotherapie nodig?
Maak een afspraak

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.

Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”

Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.

Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken. 

Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.

Lees de succesverhalen van

onze cliënten

Samantha about Fysiotherapie

“Goede begeleiding op maat, er wordt goed geluisterd en de trainingen zijn aangepast op de behoeftes en doelen. Ik ervaar minder pijn en meer mobiliteit, plus een stuk zelfstandigheid ervoor terug. Erg blij mee.”

Ludo about Fysiotherapie

“Snel een 1e afspraak, snel een behandelplan en snel van start in een toffe gezellige professionele omgeving.”

Odette about Fysiotherapie

“Na bijna 7 jaar en 5 fysiotherapeuten verder eindelijk bij een fysiotherapeut terechtgekomen (Thijs) die logisch nadacht over mijn probleem en op welke manier dit aangepakt kon worden. Ik ben eeuwig dankbaar! Had bijna de moed opgegeven dat ik ooit weer zou kunnen lopen.”

Po Yau about Fysiotherapie

“Daniel is een vriendelijke en ervaren fysiotherapeut. Hij heeft mij naast de behandleing ook oefeningen voor thuis meegegeven. Het is simpel, maar super handig. Ik twijfel er niet aan om hem bij mijn familie en vrienden aan te bevelen.”

Annelies about Fysiotherapie

“Fijne ervaring gehad met fysiotherapeut Jan. Je kan er snel terecht en door de mogelijkheid om ook te sporten krijg je direct goede tips mee om de meegegeven oefeningen direct toe te passen.”