Onder een stenose verstaan we de stenose, vernauwing foramen en neurogene claudicatio. Bij een stenose aan de rug is er een vernauwing van het wervelkanaal. De vernauwing vindt plaats tussen de lendenwervels 4 en 5, omdat deze het nauwst zijn. Hierdoor worden zenuwen bekneld en dit noemen we ook wel het kanaalstenose. Stenose komt veel voor in de rug en dit wordt een lumbale stenose genoemd. De stenose kan ook in de nek voorkomen. Een stenose geneest niet vanzelf, maar de klachten kunnen wel vanzelf minder worden.
Bij een lumbale stenose ervaar je pijn of een zwaar gevoel in 1 of beide benen. Je hebt minder kracht in je benen, tintelingen en minder gevoel in de voeten of bovenbenen. De klachten zijn merkbaar tijdens langere perioden van zitten of staan. Binnen 15 minuten na het zitten nemen de klachten meestal af. Ook tijdens het vooroverbuigen, fietsen of liggen heb je geen last van de klachten, omdat de lendenwervels 4 en 5 dan meer ruimte krijgen. Pijn in de rug is bij lumbale stenose een belangrijk kenmerk.
Bij stenose in de nek ervaart je pijn in de nek of schouders. Deze pijn kan erger worden door het draaien of buigen van de nek. Tijdens het buigen kan je prikkels, pijnscheuten of een elektrische stroom voelen. Ook kunnen de armen moe of pijnlijk aanvoelen.
De oorzaak van een stenose komt veel voor bij oudere mensen. Van nature hebben oudere mensen een nauw wervelkanaal, waardoor verdere vernauwing makkelijk plaats kan vinden. Overbelasting van de rug kan ook een oorzaak zijn van een lumbale stenose. Ook kunnen osteoporose, een hernia of in zeldzame gevallen een tumor de stenose veroorzaken.
Als fysiotherapeut kunnen we niet de stenose weg halen. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de klachten van de meeste patiënten met behulp van lumbale stenose behandeling kunnen verbeteren en dat opereren in de meeste gevallen niet nodig is. Vaak hebben patiënten een beperkte strekking van de heup. Door deze strekking te verbeteren kunnen mensen vaak beter lopen en hoeven ze minder de rug tijdens het lopen te belasten. Daarnaast zal een belangrijk onderdeel van de therapie zich richten op het trainen van de buik en bilspieren en indien nodig de wijze waarop iemand beweegt aanpakken.
Bij een stenose is het belangrijk om te blijven bewegen bij zowel een nek stenose als een rug stenose. Bij de fysiotherapeut kan een behandeling bestaan uit flexieoefeningen, krachtoefeningen en de aerobe conditie verbeteren. Oefentherapie kan op korte termijn helpen bij lumbale stenose oefeningen. Bij zelfstandige oefeningen is het belangrijk om niet over de pijngrens heen te gaan. Om zeker te zijn van de juiste oefeningen is het altijd verstandig aan de slag te gaan met een fysiotherapeut.
Maak een afspraak via onze website en kijk samen met onze fysiotherapeuten hoe jouw klachten het beste kunnen worden aangepakt.
JOUW UITDAGING IS ONS SUCCES
Alles voor een gezonder leven onder één dak bij AHC fysiotherapie Leidschenveen of Ypenburg. Als je klachten hebt dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf.
Diagnose
Voorwaarde creëren
Belastbaarheid trainen
Functioneel trainen
Lees de succesverhalen van