Onder artrose in de rug verstaan we slijtage, artrose en degeneratie facet gewrichten. Bij artrose in de rug is het kraakbeen in de wervelkolom van de rug beschadigd. De wervelkolom bestaat uit meerdere wervels en hiertussen zit kraakbeen. Als het kraakbeen is beschadigd kunnen de wervels over elkaar schuiven.
Bij artrose in de lage rug heeft er gedurende tijd slijtage opgetreden bij de tussenwervelschijven. Ook wel de kraakbeenschijven in de onderrug. De wervels zijn bedoeld als schokdemping en zorgen voor het begeleiden en bewegen van de wervelkolom. Als de facetgewrichten, de kleine gewrichten die zorgen dat de wervels kunnen bewegen, beschadigd zijn, kan dit voor pijn zorgen.
Een veel voorkomende klacht bij rug artrose is stijfheid. Met name in de ochtend kan de lage rug stijf aanvoelen. Ook kunnen de spieren verstijven omdat ze niet genoeg ruimte hebben om hun werk goed te doen. Deze pijn kan ook uitstralen naar de billen of de benen. Met name tijdens het opstaan uit bed zijn de klachten aanwezig en zakken ze naarmate er meer beweging plaatsvindt.
Artrose komt vaker voor op een oudere leeftijd. Daarnaast kunnen overgewicht of fysiek zwaar werk ook een rol spelen. Het is belangrijk om schoenen te dragen die goede ondersteuning bieden en om te blijven bewegen.
Alhoewel de artrose in de lage rug niet over kan gaan, kunnen we vaak wel de klachten die gepaard gaan met de artrose onder controle krijgen. De behandeling voor artrose in de rug bestaat uit een aantal elementen. Door middel van een combinatie van manuele therapie met oefentherapie kan ervoor worden gezorgd dat de mobiliteit en de spierkracht in de rug beter worden en hierdoor ook de pijnklachten af nemen. Hierdoor kunnen mensen weer beter functioneren met minder pijn.
In beweging blijven is een van de belangrijkste dingen om te doen bij artrose in de rug. Dit kan gepaard gaan met pijnbestrijding door bijvoorbeeld pijnstillers. Het is van belang om de spieren in de rug aan te sterken, zodat uw rug niet verzwakt. Als de spieren verzwakken kunnen zij de wervelkolom niet goed ondersteunen, waardoor er meer belasting plaatsvindt. Om te weten welke oefeningen het beste passen kunt u het beste de fysiotherapeut raadplegen.
Maak een afspraak via onze website om er samen met onze fysiotherapeuten achter te komen welke behandeling het beste werkt voor uw klachten. Bekijk ook de volgende pagina’s:
Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.
Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.
Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”
Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.
Indien je een afspraak maakt voor een nieuwe klacht dan plannen wij automatisch een dubbele afspraak. Er wordt zowel een intake als een behandeling gepland. Op deze manier kan de therapeut naast de intake ook direct starten met de behandeling. Indien je alleen een afspraak wilt voor een intake, vragen wij je om telefonisch een afspraak te maken of te kiezen voor de optie “Neem contact met mij op” .
Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken.
Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.
Lees de succesverhalen van