WIJ HELPEN JE HIER GRAAG VANAF

Wat is artrose in de knie?

Artrose is een aandoening die veel voorkomt bij mensen boven de 45 jaar. Bij artrose wordt er een verminderde kwaliteit en een afname van het volume van het kraakbeen gezien. In de volksmond wordt artrose ook wel slijtage genoemd. Dit is niet helemaal terecht. Dit omdat de term slijtage suggereert dat het gebruik van de knie ertoe leidt dat de klachten verergeren. Het tegenovergestelde is juist het geval. Het gedoseerd belasten van de knie en het trainen van de spieren rondom het kniegewricht leidt er juist toe dat de klachten afnemen en mensen beter kunnen functioneren. 

Oorzaak van artrose in de knie

De oorzaak van artrose in de knie wordt ook wel gonartrose genoemd. Bij artrose is de laag van het kraakbeen zowel dunner als onregelmatiger. Bij artrose in de knie is het slijmvlies in het gewricht chronisch ontstoken, waardoor de botten tegen elkaar aanstoten bij het bewegen van de knie. Dit kan zorgen voor pijn en minder beweegbaarheid.

Wat zijn de symptomen van artrose in de knie?

Belangrijke symptomen van knieartrose zijn stijfheid en pijn in de knie, met name wanneer de knie weer gebruikt wordt na rust. Stijfheid zal voornamelijk voelbaar zijn in de ochtend en zakt na beweging. Andere symptomen kunnen zijn:

• Extra pijn bij het zwaar belasten van de knie (bijvoorbeeld bij traplopen).

• Moeite met het buigen van de knie en krakende geluiden.

• Zwellingen.

• De knie kan op slot schieten tijdens het bewegen.

• De omvang van de knie wordt breder (dit komt doordat er extra bot groeit aan de randen van het kniegewricht.

Behandeling artrose in de knie

De behandeling van artrose in de knie is gericht op het gezond houden van het kraakbeen en het verminderen van pijnklachten. De artrose gaat niet meer over, aangezien kraakbeen niet opnieuw door het lichaam kan worden aangemaakt. Het belangrijkste advies is om te blijven bewegen, waardoor afvalstoffen weggevoerd kunnen worden en voedingsstoffen worden opgenomen. Bij zwemmen of fietsen beweegt de knie zonder deze te belasten.

Een brace geeft ondersteuning en zou pijnklachten kunnen verminderen. Daarnaast zou overgewicht kunnen zorgen voor extra belasting van de knie. Een diëtist kan hier bij helpen. Wanneer de klachten niet verminderen, kan er gekeken worden naar een operatie, waarbij een knieprothese kan worden geplaatst. Dit wordt voornamelijk bij mensen gedaan die ouder zijn dan 50 jaar, omdat de kans op vervanging dan minder groot is.

Waar kan ik terecht voor artrose in de knie?

De fysiotherapeuten van Active Health Center kijken samen met jou welke bewegingen goed zijn voor de knie en hoe je het beste om kan gaan met de klachten. Op deze manier is in de meeste gevallen een operatie niet nodig of kan deze worden uitgesteld. Heb je vragen of wil je meer advies? Neem dan even contact met ons op.

WIL JE DIRECT GEHOLPEN WORDEN?

AFSPRAAK MAKEN

Das pech image weg
Heb je fysiotherapie nodig?
Maak een afspraak

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.

Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”

Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.

Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken. 

Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.

Lees de succesverhalen van

onze cliënten

Samantha about Fysiotherapie

“Goede begeleiding op maat, er wordt goed geluisterd en de trainingen zijn aangepast op de behoeftes en doelen. Ik ervaar minder pijn en meer mobiliteit, plus een stuk zelfstandigheid ervoor terug. Erg blij mee.”

Ludo about Fysiotherapie

“Snel een 1e afspraak, snel een behandelplan en snel van start in een toffe gezellige professionele omgeving.”

Odette about Fysiotherapie

“Na bijna 7 jaar en 5 fysiotherapeuten verder eindelijk bij een fysiotherapeut terechtgekomen (Thijs) die logisch nadacht over mijn probleem en op welke manier dit aangepakt kon worden. Ik ben eeuwig dankbaar! Had bijna de moed opgegeven dat ik ooit weer zou kunnen lopen.”

Po Yau about Fysiotherapie

“Daniel is een vriendelijke en ervaren fysiotherapeut. Hij heeft mij naast de behandleing ook oefeningen voor thuis meegegeven. Het is simpel, maar super handig. Ik twijfel er niet aan om hem bij mijn familie en vrienden aan te bevelen.”

Annelies about Fysiotherapie

“Fijne ervaring gehad met fysiotherapeut Jan. Je kan er snel terecht en door de mogelijkheid om ook te sporten krijg je direct goede tips mee om de meegegeven oefeningen direct toe te passen.”