Artrose in de schouder is een aandoening waarbij het kraakbeen is aangetast. Hierbij gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en neemt de bewegelijkheid in de schouder en nek af. Het schoudergewricht is de verbindende schakel tussen de bovenarm, schouderblad en het sleutelbeen. Kraakbeen is heel erg glad, zodat de schouder makkelijk kan draaien, buigen of strekken. Bij artrose in de schouder wordt het kraakbeen dunner en zachter. Door de slijtage gaan bewegingen minder soepel.
Bij artrose in de schouder zijn een aantal symptomen waar je op kan letten. Zo begint de artrose met stijfheid en/of pijn bij bewegingen. Als je schouder overbelast is of lang belast ervaart je pijn. In de nacht kan je ook pijn ervaren door op de schouder te liggen. Bij het bewegen van de schouder kan het voelen alsof het schuurt of kraak. De klachten kunnen elkaar afwisselen en zijn niet altijd even aanwezig. Bij ernstige artrose heb je ook minder kracht. Hierbij worden gewone dagelijkse handelingen als lastig ervaren, zoals het haar kammen of de jas aantrekken. Je arm zijwaarts optillen kan ook pijnlijk zijn.
De oorzaak van artrose is nog niet precies bekend. Wel is er bekend dat artrose vaker voorkomt bij vrouwen en op leeftijden vanaf 45 jaar. Ook kan overgewicht een rol spelen, een eerdere botbreuk of artrose op andere plekken in het lichaam. Andere oorzaken kunnen komen door overbelasting bij bepaalde activiteiten, maar ook na bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekte van de gewrichten.
Voor de behandeling van artrose in de schouder is een operatie vrijwel nooit nodig. Het is belangrijk om de dagelijkse activiteiten te blijven doen en de schouder te blijven bewegen. Wel is het verstandig bepaalde activiteiten te vermijden waarbij sprake is van overbelasting. Het is verstandig om niet te zwaar te tillen en niet hard te duwen of trekken.
Er zijn verschillende oefeningen die je zou kunnen doen om de schouder soepel te houden en omliggende spieren aan te sterken. Hierbij is het belangrijk niet over de eigen pijngrens heen te gaan. Bewegen is belangrijk om stijfheid te verkomen. Als je twijfelt over de juiste oefeningen, kan je altijd contact opnemen met de fysiotherapeut.
Bij Active Health Center kan je terecht met vragen over artrose in de schouder. Neem vooral contact met ons op of maak direct een afspraak via onze website. Ons team aan fysiotherapeuten staat klaar om samen met jou naar het beste behandelplan te kijken. Bekijk ook de volgende pagina’s:
Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op of bel met 070-4444082.
Zelf meteen een afspraak maken? Kies dan voor de optie “Zelf een afspraak maken”.
Met onderstaande buttons maak je zelf een afspraak rechtstreeks in de agenda van de fysiotherapeut. Hiervoor hebben we meerdere gegevens nodig zoals: wel of geen verwijzing, naam, geboortedatum, telefoonnummer en mailadres.
Heb je niet de correcte gegevens bij de hand dan kan je geen afspraak maken.
Kies dan voor de optie “Neem contact met mij op”
Klik op onderstaande knop als je voor een nieuwe klacht komt of dat je langer dan 3 maanden geleden voor het laatst bent geweest.
Indien je een afspraak maakt voor een nieuwe klacht dan plannen wij automatisch een dubbele afspraak. Er wordt zowel een intake als een behandeling gepland. Op deze manier kan de therapeut naast de intake ook direct starten met de behandeling. Indien je alleen een afspraak wilt voor een intake, vragen wij je om telefonisch een afspraak te maken of te kiezen voor de optie “Neem contact met mij op” .
Klik op onderstaande knop als je op dit moment onder behandeling bij Active Health Center bent en een nieuwe afspraak wilt maken.
Staat er voor jou geen geschikt moment bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via 070-4444082. Wij zullen dan samen met jou een andere datum kiezen.
Lees de succesverhalen van