door Carin Boot
Fysiotherapeut bij Active Health Center in Leidschenveen

Alles over medical taping

Je hebt ze vast weleens gezien bij sporters op tv: lange stroken tape in alle kleuren van de regenboog, kronkelend over een bovenbeen of schouder. Deze gekleurde elastische tape is ontwikkelt in Japan en Korea en sinds de jaren ’90 in gebruik in Europa. Deze taping  ondersteunt de spieren en gewrichten en bevordert het genezingsproces zonder de bewegingsvrijheid van de patient te beperken. Dit noemen we Medical Taping of Kinesiotaping.

Deze werkwijze heeft zijn waarde inmiddels bewezen binnen de (sport)fysiotherapie. Ook de fysiotherapeuten van het AHC maken gebruik van deze tape als ondersteuning van hun behandelingen en veel van onze cliënten van het Active Health Center hebben dan ook positieve ervaringen met Medical Taping.

Hoe werkt de tape?

Gekleurde en rekbare tape werkt anders dan de traditionele, niet-rekbare witte tape. Een groot verschil is dat door de rekbaarheid je meteen ondersteuning voelt tijdens de dagelijkse activiteiten en je soms zelfs meteen kan doorsporten zonder beperking. Deze rekbaarheid wordt op verschillende manieren toegepast waardoor de tape ook op steeds andere manieren inwerkt op de blessure.

Zwelling verminderen

De tape kan zwelling verminderen bij gewrichten en ledematen (oedeem). Door de liftende werking op de huid neemt de druk in de onderliggende weefsels af. Dit helpt om vocht sneller af te voeren na een operatie, bijvoorbeeld aan de pols, knie of enkel. Op deze manier kan je beter bewegen en sneller aan jouw herstel werken.

Pijn verminderen

De tape heeft invloed op huidzenuwen, wat pijn kan verminderen in een geblesseerd gebied. Minder pijn betekend meer ontspanning en daardoor herstel je sneller omdat je beter kan bewegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ribblessures en rug– en nekklachten.

Spierondersteuning

Door de tape op een bepaalde manier over een spier aan te leggen, verbetert de werking van deze spier. Dit is nuttig bij gespannen spieren na een operatie of blessures zoals een tennis– /golferselleboog of bij een zweepslag in de kuit. Vaak kan je dan weer de arm of het been vrijwel normaal bewegen of zelfs doorsporten.

Bewegingsgevoel verbeteren

Tape rondom een gewricht kan het bewegingsgevoel verbeteren door stimulatie van de spieren eromheen. Dit zetten wij in bij bijvoorbeeld schouder- en knieklachten, maar ook bij kleinere gewrichten zoals vingers en enkels. Heel handig tijdens het oefenen van jouw revalidatie-trainingen.

Hoe wordt de tape aangelegd?

Voor een therapeut is een medical tape aanleggen een creatief proces; je wilt zoveel mogelijk de blessureplek ondersteunen met zo effectief mogelijke taping. Het succes van de taping is het aanbrengen van de tape met specifieke rek. Het prettige van de gekleurde tape, anders dan de niet-rekbare witte tape is dat je ermee kunt douchen, maar dit verkort de draagtijd wel iets. Normaal blijft een tape gemiddeld 4 tot 5 dagen zitten. Het afronden van de hoeken helpt om de tape beter te laten hechten.

Welke kleur tape heb ik nodig?

De Medical tape is verkrijgbaar in vele kleuren, van neutraal beige en zwart, tot alle kleuren van de regenboog. Sommige therapeuten geloven dat kleuren invloed hebben op herstel, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog. Wel kan het kiezen van uw favoriete kleur een positief mentaal effect hebben.

Verwijderen van de tape

De tape laat niet los met water, maar de lijm wordt wel dan zachter. Gebruik bij het verwijderen daarom een lijmoplossend middel zoals Sterillium, of olie om huidirritatie en lijmresten te voorkomen.

De Medical Taping-methode

De Medical Taping-methode ondersteunt de fysiotherapeutische behandeling op verschillende punten. Onder andere afhankelijk van de rek die op de tape wordt gelegd , biedt het ondersteuning, pijnverlichting en bevordert het herstel zonder bewegingsvrijheid te beperken. Bij AHC Fysiotherapie passen we deze methode succesvol toe bij diverse klachten en blessures;

  • Ribblessures
  • Nekklachten
  • Spierrupturen (bijv. zweepslag)
  • Spier- en peesontstekingen (bijv. tennisarm, hielspoor)
  • Gewrichtsluxaties (bijv. vingers of schouder uit de kom)
  • Enkelkneuzingen
  • Postoperatief herstel (bijv. knieoperaties, polsbreuken)

Je kan met de tape douchen, maar dit kan de draagtijd verkorten. De tape blijft gemiddeld 4-5 dagen zitten. Voor het verwijderen van de tape wordt aangeraden om Sterillium of olie te gebruiken. Kies vooral een kleur die je aanspreekt.Vraag jouw fysiotherapeut of een medical tape jouw klacht of blessure kan verlichten.

Bron:
Medical Taping Concept, Instructieboek, door H. Pijnappel